Takaisin tulikävelyihin

Takaisin pääsivulle

 

Tulikävelytilaisuus 3.3.2012

 

Aika ja paikka

Lauantai 3.3.2012 kello 16.

Osoite: Brattnäsintie 183, Parainen. Paikka on Lemlahdessa (Lemlahdensaari).

Katso kartta

Bussiyhteyksiä ei alueelle ole. Jos tarvitset kyytiä, mainitse asiasta ilmoittautuessasi, niin yritän järjestää kimppakyydit.

Paikka on ystävämme Lipon piha, joka on aiemmin tv:stä tuttu jääsaunastaan. Jääsaunaa ei tänä talvena rakennettu, mutta sen sijaan rakensimme heinäpaalisaunan.

Käytössämme on tulikävelyn päätyttyä heinäpaalisauna sekä tavanomaisempi puulämmitteinen sauna sekä avanto lähdelammessa.

 

Televisiointi

Paraisten tulikävelyssä on kuvaamassa tv-ryhmä, ruotsinkielinen paikallis-tv.

Olen aiemmin torjunut ajatuksen, että media olisi tulikävelyssä mukana, koska tulikävely on monille vakava suoritus ja myöskin pyhä toimitus. Tällä kertaa tilaisuuden luonne on sikäli erilainen, että tv-kuvausryhmä on paikalla, kuvaa ja osallistuu kiinteästi prosessiin. Tämä tulikävelytilaisuus onkin suunnattu sellaisille ihmisille, jotka ajattelevat, että median läsnäolosta ja tv-kuvaamisesta ei ole liikaa haittaa.

Kuvausryhmä ei kuvaa sellaisia ihmisiä, jotka eivät kuvattaviksi halua. Kuvausryhmä selvittää tilaisuuden kuluessa sen, kuka suostuu olemaan näkyvillä otoksissa ja kuka ei.

Etsimme paria ruotsinkielentaitoista tulikävelyn osallistujaa, jotka ovat halukkaita haastateltaviksi tapahtuman kuluessa.

 

Maksu

Tilaisuus on osallistujille ilmainen. Jos haluaa, voi antaa vapaaehtoisen tukimaksun polttopuukulujen ja muiden kulujen kattamiseen, koska tapahtuman isännät kustantavat puut ym. omista rahoistaan.

 

Turvallisuus

Se, että ihminen pystyy tulikävelyyn, on henkimaailman asioita. Ei ole järjellä ymmärrettävissä eikä totuudenmukaisesti jäykän luonnontieteemme mukaan selitettävissä, että iho ei pala, kun kävellään hehkuvilla hiilillä. Jalka viipyy joka askeleella puolen sekunnin luokkaa olevan ajan punahehkuisten hiilien päällä painuen niitä vasten hetkellisesti ihmisen koko painolla. Tulikävelyssä on kysymys tahdonvoiman, uskon ja luottamuksen aiheuttamasta fysiikan lakien taipumisesta. Toisin sanoen jalat pysyvät vahingoittumattomina, koska ajatuksen voima on niin mahtava. Mutta vain, jos itse päättää niin, että oman ajatuksen ja uskon voima on sitä.

On sellaisia tulikävelytilaisuuksia, joissa kaikki osallistujat pystyvät kävelemään kuusi metriä täysin ilman mitään merkkejä jalanpohjissa. Mutta aina ei ole niin. Joskus osa tulikävelyyn osallistujista ei pysty saamaan sellaista voimaa itsestään liikkeelle, jotta pystyisi turvallisesti suorittamaan tulikävelyn. Jos ei ole valmis, kun lähtee kävelemään, on vaarana, että jalkapohjiin tulee palovammoja. Sen voi tuntea jo ensimmäisellä tai toisella askeleella ja silloin on ymmärrettävä hypätä heti sivuun viileälle maalle. Joskus sitä ei tunne koko kuuden metrin matkalla ja pian huomaa, että jalkapohjat ovat palaneet. Silloin on pidettävä jalkoja kylmässä vedessä ja suoritettava normaali palovamman lääkintä. Olemme varautuneet tähän. On kuitenkin tärkeää ja jokaisen omalla vastuulla tietää, onko valmis kävelemään. Astu hehkuville hiilille vain, kun sinulla on hyvä, varma tunne siitä, että pystyt siihen. Tulikävelyn onnistuminen riippuu omasta henkisestä valmiudestasi ja tapahtuu jokaisen omalla riskillä.

Vaatteiden on oltava luonnonkuitua, koska luonnonkuituiset vaatteet pikemminkin suojaavat tulelta, kun taas monet tekokuituiset voivat olla hyvinkin palovaarallisia ja erityisen huonolla tuurilla aiheuttaa vakaviakin palovammoja. Joitakin tekokuituisia vaatteita ei kannattaisi käyttää lainkaan kokon läheisyydessä. Poltamme tosin koivupuuta, joka ei pahimmalla tavalla räisky ja kipinöi.

Olemme varautuneet huolellisesti turvallisuusasioihin, monelta kannalta. Sinulta edellytämme turvallisuutesi vuoksi, että noudatat edellä mainittuja ohjeita ja järjestäjien paikan päällä antamia ohjeita.


Osallistuminen

Osallistuminen vaatii ennakkoilmoittautumisen.

Osallistua saa vain, jos on paikalla ajoissa. Tämä on tärkeää sekä ryhmän hengen muodostumisen takia että oman tulikävelyyn virittäytymisen takia. Tulikävelyn suorittaminen alkaa jo siitä, kun kokoamme yhdessä poltettavat puut kokoksi.

Alle 18-vuotiaat voivat osallistua huoltajan antamalla kirjallisella luvalla, josta selviää, että huoltaja on lukenut, ymmärtänyt ja hyväksynyt tällä nettisivulla sanotut asiat ja vapauttaa tapahtuman järjestäjät vastuista, kuten alla olevassa kappaleessa määritellään. Nuorten aikuisten, joiden täysi-ikäisyydestä järjestäjä ei voi olla varma ulkonäön perusteella, pitää pystyä todistamaan ikänsä tapahtumaan saapuessaan.

Osallistujilta vaaditaan sitoumus siitä, että tulikävelyyn mennään omalla riskillä. Tämä tarkoittaa sitä, että koska tulikävelyssä on vaaransa, tapahtuman järjestäjät eivät pysty ottamaan omalle vastuulleen mahdollisesti syntyviä palovammoja. Jokaisen osallistujan on ymmärrettävä (ja myös kirjallisella sitoumuksella hyväksyttävä), että tulikävelyssä mahdollisesti tulevista haavereista ei voi vaatia järjestäjää taloudelliseen vastuuseen. Tulikävely on riskialtis teko, ja tämä riski kuuluu jokaiselle kävelijälle itselleen. Yleensä muutkin tulikävelyiden järjestäjät vaativat osallistujilta vastaavan sitoumuksen. Sitoumus järjestäjien vastuuvapaudesta allekirjoitetaan tapahtumaan saapumisen yhteydessä. Teksti sitoumuksessa on seuraava: "Olen tietoinen tulikävelyn eli hehkuvilla hiilillä kävelyn vaaroista. Tässä tapahtumassa, jossa suoritan kävelyn paljain jaloin kuuden metrin pituisella hehkuvien kekäleiden muodostamalla alustalla, teen sen täysin omalla vastuullani. Tämän sitoumuksen allekirjoittamisella annan vastuuvapauden tämän tulikävelytapahtuman järjestäjille itselleni tapahtumassa mahdollisesti koituvista vahingoista. Vakuutan, ja sitoudun siihen, että en vaadi tapahtuman järjestäjiä mihinkään korvausvastuuseen enkä oikeudelliseen menettelyyn, jos minulle koituu tapahtumaan osallistumisen seurauksena fyysisiä vammoja tai muita vaikeuksia."

Alkoholi on tietenkin ehdottoman kiellettyä tässä tapahtumassa. On erittäin tärkeää kaikkien osallistujien kannalta, että jokainen on viimeisen päälle selvin päin. Jos käytät psyykelääkkeitä, on suositeltavampaa olla osallistumatta tähän tapahtumaan lainkaan, paitsi jos päätät olla lääkkeistä selvin päin tuon päivän ja myös edellisen päivän. Illan saunassa ei nautita saunakaljoja (alkoholiton olut on sallittu), vaan alkoholipitoisen juoman tuominen alueelle on täysin kiellettyä ja johtaa osallistujan poistamiseen tapahtumasta.

 

Katselijat

Tulikävelyssä tärkeän ryhmähengen saavuttamisen kannalta on hyvä, jos paikalla ei ole paljon sellaista yleisöä, joka ei osallistu kävelyyn. Jos koet tarpeelliseksi, voit ottaa mukaan omaisen tai ystävän, joka voi kannustaa sinua onnistuaksesi kävelyssä. Myös lapset voi ottaa mukaan.

 

Aikataulu

Noin 15.30–16.15   Saapuminen paikalle kello 16 mennessä, vastuuvapausallekirjoitukset

Noin 16.15–16.45   Tulikävelyn periaatteiden esittely, kysymyksiä ja vastauksia

Noin 16.45–17.15   Kannamme yhdessä puut kokoksi. Kokosta tulee kuusi metriä pitkä ja reilun metrin leveä.

Noin 17.15   Sytytämme kokon.

Kokko palaa arviolta pari tuntia, jonka aikana tärkein tehtävämme on henkisen yhteyden luominen tulen kanssa, pelkojemme havainnointi ja rohkeuden kasvattaminen. Tänä aikana on mahdollista tutustua toisiin osallistujiin ja esittää kysymyksiä järjestäjille. Ryhmähengen ja tapahtuman kaikenpuolisen sujuvuuden kannalta ei ole suotavaa poistua alueelta. Tarkoitus on, että kaikki ovat yhdessä ja että järjestäjät voivat tarpeen tullen jutella koko porukalle yhtä aikaa. Jos joku joutuu poistumaan alueelta, on hänen mahdollisuutensa suorittaa tulikävely tällä kertaa ohi.

Tulen palamisen edistymisen seuraaminen on erittäin oleellinen osa kunkin omakohtaista valmistautumista. Tässä on mahdollisuus myös hakea tietoisuuteensa ne omaa elämää vaikeuttavat pelot, joihin haluaa helpotusta sekä tarkastella sellaisia muita aikansa eläneitä heikkouksiaan, joita on valmis muuttamaan vahvuuksiksi. Nämä pelot ja heikkoudet kannattaa ottaa huomion kohteeksi ja tehdä päätös niistä luopumisesta. Tuli, joka palaa ja jonka päällä kohta kävelet, auttaa sinua muuttamaan pelkojasi rohkeudeksi ja vahvistamaan niitä vahvuuksia itsessäsi, joita haluat vahvistaa, kun pyydät tulelta sitä.

Monissa tulikävelytilaisuuksissa vahvistetaan henkeä esimerkiksi laulamalla tai muilla yhteisillä rituaaleilla. Tässä tilaisuudessa ei ole järjestäjien puolesta suunniteltu sellaista, vaan keskitytään pikemminkin omaehtoisesti tutkimaan kukin omia pelkojaan ja hakemaan voimaa ja rohkeutta. Jos ryhmässä syntyy spontaanisti yhteistä äänenkäyttöä tai muita rituaaleja, se on hyvä asia ja kukin voi tällaiseen osallistua sen mukaan, miten tuntee sen nostavan omaa voimaansa. Kaikilla on kuitenkin vapaus keskittyä aivan rauhassa itseensä, joten mahdolliset yhteiset voimankohotukset ovat spontaaneja ja niihin osallistuminen ja osallistumatta jääminen on vapaata.

Noin 19.00   Heti, kun kokossa on niin vähän liekkiä, että on mahdollisuus aloittaa kävely, teemme viimeisen kävelyalustan tasoittelun ja keräännymme piiriin entisen kokon, nykyisen kekälekujan, ympärille. Järjestäjät aloittavat kävelyn. Piiri on samalla jono, joka liikkuu ylhäältä katsoen myötäpäivään. Järjestäjien oikealle puolelle hakeutuvat siis ne, jotka haluavat kävellä ensimmäisten joukossa ja vasemmalle puolelle ne, jotka haluavat kävellä viimeisten joukossa. Jonossa odotetaan kärsivällisesti omaa vuoroa ja ihaillaan toisten suorituksia. Jonossa voi siirtyä taaksepäin oman harkinnan mukaan. Kun oma vuoro koittaa, jokaisella on mahdollisuus harkita kävelyyn lähtöä rauhassa. Jos kuitenkin harkinta kestää yli puolisen minuuttia, on parempi vetäytyä sivuun ja siirtyä jonossa taaksepäin, jotta kaikki ehtivät kävellä kekäleiden ollessa kuumia.

Viimeisinä jonossa on sellaisiakin ihmisiä, joiden on helppo astua kekälekujalle ja joukossa on ihmisiä, jotka vielä hakevat rohkaistumista. Jonossa vielä pitkään rohkaistumista hakeville on tärkeää, että he saavat miettiä rauhassa. On hyvä, jos enemmän voimaa rohkaistumiseensa tarvitsevat kerääntyvät jonon viimeisimmiksi. Heillä syntyy siellä oma yhteinen ryhmähenkensä, joka auttaa voittamaan pelon. On kuitenkin jokaisen itse harkittava tarkkaan, lähteekö ylittämään kekälekujaa. Jonossa viimeisinä kävelemistä harkitseville ei olisi hyvä siinä vaiheessa enää yrittää luoda rohkaisua ulkopuolelta sanallisesti, koska se todellisuudessa voi olla painostavaa. Viimeiseen saakka harkitsevan täytyy saada tehdä ratkaisunsa rauhassa, sisältä tulevan päätöksen ja voiman kautta, ja näin ollen ulkoa tuleva päätöksen avustaminen on luultavimmin enemmänkin haitallista.

Noin 19.15   Kun kaikki kävelemään rohkaistuneet ovat päässeet kävelemään, on kiitosten aika. Kiitämme itseämme rohkaistumisesta ja oman voimamme haltuun ottamisesta. Kiitämme tulta siitä suuresta avusta, jonka se on meille tarjonnut.

Tässä vaiheessa tapahtuma on siinä mielessä päättynyt, että tavoite on saavutettu ja ihmiset ovat vapaita suuntautumaan mieleisiinsä toimiin. Sauna on lämmin ja halukkaat voivat siirtyä saunomaan.

Kekälekuja on vielä kuuma, mikä tarjoaa halukkaille mahdollisuuden lähteä vielä toisellekin iltakävelylle. Järjestäjä valvoo vielä tätä toista kävelyä. Toisella kävelykerralla voi rohkeuden riittäessä astella rauhallisemmin, mutta siinä on oltava järki ja harkinta täysillä mukana. Jos lähtee henkisesti valmistautumatta kävelemään aiempaa hitaammin, on suuri vaara polttaa jalkansa.

Toisen kävelykerran jälkeen voidaan käyttää kekälekujaa kolmansiin ja neljänsiin kävelyihin niin kauan kuin hiilissä riittää lämmintä. Tässä vaiheessa tosin järjestäjätkin ovat jo saattaneet poistua saunaan.

Huomaa: Aikataulun toteutuminen riippuu kokon palamiseen menevästä ajasta ja mahdollisesti muista käytännön seikoista, joten varsinaisen kävelyn ajankohta voi heittää arviosta vaikkapa yli tunninkin suuntaan tai toiseen.

 

Eväät

Paikan päällä ei ole mahdollista ostaa ruokaa, joten omien eväiden tuominen tapahtumaan on tarpeellista.

Juomavettä on paikalla rajoitetusti kanistereissa, joten kannattaa varautua isolla pullolla vettä. Varaudu juomaveden osalta myös siihen, että illalla on sauna.

 

Vaatetus

Varaudu lämpimillä vaatteilla, koska olemme ulkona talvisessa säässä monta tuntia ja varmastikin haluat jossain vaiheessa vetäytyä hieman sivummalle kokon äärestä. Varsinaisessa kävelyssä käytettävien vaatteiden tulee olla luonnonkuituisia paloturvallisuuden takia. Housujen lahkeet kääritään kävelyn ajaksi polvien korkeudelle. Myös shortseja voi käyttää.

Saunaa varten ota pyyhe ja voit ottaa uima-asun (osa meistä saunoo alasti, uima-asun käyttäminen on siis vapaaehtoista).

 

Ilmoittautuminen

Tilausuuden järjestäjä Risto-Matti Rantanen, puh. 050-5210210.

Ennen kuin ilmoittaudut tulikävelyyn, ole ystävällinen ja lue tämä koko nettisivu huolellisesti läpi. Kiitos.